Начин на приготвяне
Нарежете лука на малки кубчета и сложете в добре загрят тиган със зехтин и го запържете на умерен огън при непрекъснато бъркане. Обелете чесъна и го нарежете на ситно, добавете към лука.
Прехвърлете телешката кайма в тигана с лука и чесъна. Разбъркайте добре, добавете сол и черен пипер на вкус.
В лука, чесъна и каймата налейте малко сухо червено вино и варете, докато се изпари цялата течност, като от време на време разбърквате с шпатула. Върху всеки домат направете напречни разрези с нож.
Изсипете вряща вода върху доматите в дълбока купа за салата, за да отстраните бързо и лесно кожата от доматите с помощта на нож. След което нарежете на малки парчета и добавете в тигана с каймата.
Разбъркайте старателно и оставете да поври на огъня още около пет минути. Добавете сол и растително масло в тенджера с вряща вода и изсипете пастата ригатони.
След варенето макароните трябва да се охладят, докато станат ал денте.
Докато пастата се вари, направете соса. Разтопете маслото на слаб огън.
Добавете пшеничното брашно в разтопеното масло. Разбъркайте брашното в маслото с бъркалка и го варете, докато се сгъсти.
Налейте прясното мляко и варете при непрекъснато бъркане с бъркалка до сгъстяване. Малко, съвсем малко сол и индийско орехче, разбъркайте и отстранете от огъня.
Настържете пармезан (може и друго твърдо сирене) на ситно ренде и го изсипете в тенджерата при плънката.
Разбъркайте добре. Изсипете получената плънка в тавата с макароните и отново разбъркайте всичко.
На дъното на тавата сложете пласт макарони. Равномерно изравнете повърхността на този слой с шпатула. След това слой кайма и също го заравнете с шпатула.
Върху този слой паста в плънката сложете слой кайма с домати и нарязано прошуто повторете тази процедура отново. Покрийте слоя макарони със слой кайма.
Настържете твърдо сирене чедър на едро ренде и поръсете равномерно върху горния слой кайма.
Сложете формата със запеканката във фурната да се пече за около половин час.
Запеканка с кайма и ригатони е отличен избор за вечеря или празнична трапеза, вкусна е както топла, така и студена.