Начин на приготвяне
Едно яйце и един белтък се разбиват, към тях се прибавят захарта, топлото мляко, есенциите.
Брашното се смесва с маята. Прави се кладенче, вътре се изсипват течните съставки и започвате да месите козуначеното тесто. Месейки, постепенно прибавяте разтопеното масло.
Оставяте тестото за козуначените мъфини да втаса, докато удвои обема си. След това го оформяте на руло и го режете на 12 равни части.
Всяка част правите на фитил, който усуквате и слагате в хартиена или силиконова форма за мъфин.
Оставяте козуначените мъфини настрани за още 30 минути и след това ги намазвате с жълтък и поръсвате със захар.
Печете идеални козуначени мъфини в предварително загрята на 180 °C фурна за 20 минути.
Вижте още как да сплетете козунак, както и как се прави козунак на конци.