Начин на приготвяне
В купа смесете натрошена прясната мая, залейте я с хладко прясно мляко и добавете захарта. След това добавете 5 лъжици от брашното и разбъркайте да стане хомогенна каша.
След това отделете жълтъка от едното яйце, а останалите ги прибавете към сместа.
Изсипете след това газираната вода и олиото. Пресейте си половината количество брашно и го добавете заедно със солта.
Разбъркайте добре с лъжица.
След това поетапно добавяйте и останалото брашно и замесете меко тесто. То трябва да е гладко и приятно на допир. След това го покрийте и го оставете да втаса за около 1 час.
След това разделете тестото на 8 - 9 равни части. Оформете ги на топки и ги подредете в тавичка.
Изчакайте ги 15 минути да започнат отново да втасат.
След това добавете към отделения жълтък малко прясно мляко, разбъркайте и намажете погачата. Поръсете със сусам.
Печете домашната питка на 180 °C за 45-50 минути.
Вижте също още вкусни предложения за пълнен хляб и се научете как се прави маймунски хляб.