Начин на приготвяне
Пилето се почиства и измива.
Разрязва се по дължина от вътрешната страна. Пилето се поръсва със сол. Хубаво се разтрива с ръце, за да се разпредели равномерно солта.
В олиото се добавят лют червен пипер, черен пипер, соев сос, малко къри и куркума.
Разбърква се за кратко.
С помощта на четка пилето се маже с получената марината.
Престоява 12 часа в хладилник.
Картофите се нарязват на парчета, овкусяват се с сол, черен пипер и лют червен пипер.
Маринованото пиле се слага в подходяща тава, отстрани се подреждат картофите, полива се с малко олио и 150 мл вода.
Пече се сочното пиле под фолио в предварително загрята фурна на 210 °C за 1 час.
След като се свали фолиото, се запича за още 20 мин до златисто.
Вижте още дали да махате кожата на пилето при готвене, както и как да разфасоваме цяло пиле и опитайте нашите класически пиле с картофи по селски.