Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Пиле с лимон и картофи на фурна

Пиле с лимон и картофи на фурна

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Пиле с лимон и картофи на фурна1 / 2
12/06/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4-6
"Обзалагаме се, че не сте опитвали толкова ароматно и крехко пиле"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 1 цяло пиле, по - голямо
  • лимони - 3 броя
  • масло - 50 - 60 г
  • магданоз - 1/2 връзка скълцан
  • хляб - 2 средички на филии
  • бяло вино - 150 мл
  • соев сос - 3 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер - прясно смлян на вкус
  • бял пипер - 1/2 ч.л.
  • картофи - 800 г пресни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре пилешкото. Хубаво го подсушете навсякъде и равномерно го поръсете със сол и черен пипер.

Отцедете сок на 2 лимона и издълбайте месестата им вътрешност. Пасирайте ги заедно със средно твърдото масло, соевия сос, накълцания магданоз и накиснатия в 50 мл бяло вино хляб, горчицата, докато се получи хладка смес.

С тази паста натъркайте равномерно пилето отвсякъде, като сложите част от нея под кожата (влезте през шията) и напълните с остатъка пилето и в отвора му наместете 1/2 от третия лимон, за да се получи нещо като запушалка на дупката.

В подмазнена тава сипете почистените картофи и добре ги поръсете със сол, черен и бял пипер. Долейте още 100 мл вино. Отгоре разпределете пилето и покрийте тавата с фолио.

Пъхнете лимоновото пиле с картофи да се пече в мерено загряна на 180-190 градуса за 30-35 минути. След това махнете фолиото, полейте пилето със соса от тавата и го доопечете до приятен загар.

Поднесете пилето с резени от третия лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
44
30
20
10
Дай твоята оценка: