Начин на приготвяне
Измийте и почистете добре пилешкото. Хубаво го подсушете навсякъде и равномерно го поръсете със сол и черен пипер.
Отцедете сок на 2 лимона и издълбайте месестата им вътрешност. Пасирайте ги заедно със средно твърдото масло, соевия сос, накълцания магданоз и накиснатия в 50 мл бяло вино хляб, горчицата, докато се получи хладка смес.
С тази паста натъркайте равномерно пилето отвсякъде, като сложите част от нея под кожата (влезте през шията) и напълните с остатъка пилето и в отвора му наместете 1/2 от третия лимон, за да се получи нещо като запушалка на дупката.
В подмазнена тава сипете почистените картофи и добре ги поръсете със сол, черен и бял пипер. Долейте още 100 мл вино. Отгоре разпределете пилето и покрийте тавата с фолио.
Пъхнете лимоновото пиле с картофи да се пече в мерено загряна на 180-190 градуса за 30-35 минути. След това махнете фолиото, полейте пилето със соса от тавата и го доопечете до приятен загар.
Поднесете пилето с резени от третия лимон.