Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Погача за Атанасовден

Погача за Атанасовден

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
2662k5534
Погача за Атанасовден2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
15
"Атанасовден е един светъл празник, който задължително трябва почетете чрез присъствие на топла питка на трапезата си."

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • топла вода - 150 мл
  • суха мая - 1 пак.
  • хималайска сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л. бяла
  • олио - 3 с.л. слънчогледово
  • газирана вода - 400 мл
  • яйца - 1 бр.
  • сусам - за поръсване
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Атанасовден е един светъл празник, който задължително трябва почетете чрез присъствие на топла питка на трапезата си.

Първата стъпка е да разтворите маята в малко количество вода. Добавете захарта, разбъркайте и оставете шупне. През това време пресейте брашното над голяма тава или директно върху кухненския плот. В средата на брашното оформете кладенче и в него изсипете солта и олиото. Накрая прибавете маята и газираната вода на няколко пъти.

Омесете пухкаво тесто. След това го оставете на топло място да втаса, докато увеличи обема си за 30 мин. След това вземете вече втасалото тесто и го разделете на равни части, като с ръце оформите топки.

Пригответе тава за погача и я намазнете. Наредете топките тесто на равно разстояние една от друга и оставете на топло да втаса за около 15 мин или до удвоение на обема си.

След това набучете погачата отгоре с вилица и намажете с разбито яйце. Поръсете със сусамово и маково семе и поставете във фурната с темп 180°C да се пече.

Погачата за Атанасовден ще е готова след 45 мин.

Весел празник!

Вижте и още вкусни предложения за обреден хляб, както и как се прави питка за Антоновден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: