Начин на приготвяне
Атанасовден е един светъл празник, който задължително трябва почетете чрез присъствие на топла питка на трапезата си.
Първата стъпка е да разтворите маята в малко количество вода. Добавете захарта, разбъркайте и оставете шупне. През това време пресейте брашното над голяма тава или директно върху кухненския плот. В средата на брашното оформете кладенче и в него изсипете солта и олиото. Накрая прибавете маята и газираната вода на няколко пъти.
Омесете пухкаво тесто. След това го оставете на топло място да втаса, докато увеличи обема си за 30 мин. След това вземете вече втасалото тесто и го разделете на равни части, като с ръце оформите топки.
Пригответе тава за погача и я намазнете. Наредете топките тесто на равно разстояние една от друга и оставете на топло да втаса за около 15 мин или до удвоение на обема си.
След това набучете погачата отгоре с вилица и намажете с разбито яйце. Поръсете със сусамово и маково семе и поставете във фурната с темп 180°C да се пече.
Погачата за Атанасовден ще е готова след 45 мин.
Весел празник!
Вижте и още вкусни предложения за обреден хляб, както и как се прави питка за Антоновден.