Желе от череши

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
2882k5884
Желе от череши
Снимка: Вероника Михайлова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
"Полученото желе от череши е невероятно. Подходящо е за гарниране палачинки, за различни сладкиши, сладоледи и смутита, торти и много други десерти. А защо не и за похапване с лъжица, когато ви се прияде нещо сладко."

Необходими Продукти

  • череши - 2 кг добре узрели
  • мед - 6 с.л. пчелен
  • лимонтузу - 1 ч.л.
  • желатин - 2 пакета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с измиването и почистването от дръжките и костилките на всяка черешка. След това сложете изчистените череши в тенджера, без да добавяте вода.

Сложете на котлона на средна степен и оставете да къкрят така. След като изминат около 40 мин ги пасирайте гладко с пасатора. Така пасирани, ги оставете да си покъкрят още 15 мин, като добавите лимонтузуто.

След това с помощта на кухненски термометър за храна проверете температурата - тя трябва да е около 50 °C. Ако температурата е по-висока, изключете котлона и оставете да падне на 50 °C.

В същото време прибавете меда и разбъркайте хубаво, докато се разтопи. С дървена лъжица гребнете малко и пробвайте вкуса на сладост, а ако се наложи, добавете още мед според вкуса ви и сладостта на плодовете.

Разтворете пакетчетата желатин в ледено студена вода и оставете да набъбне за 5 мин. После на водна баня го разтопявате и добавете към черешите.

Разбъркайте добре и напълнете в бурканчета. Като количество при мен се получиха 4 бурканчета по 380 грама, но си отделих и в 3 купички за директна консумация. Напълнените бурканчета с желе, затворете хубаво и обърнете с капачките надолу.

След 2 часа са готови и добре желирани.

Полученото желе от череши е невероятно. Подходящо е за гарниране палачинки, за различни сладкиши, сладоледи и смутита, торти и много други десерти. А защо не и за похапване с лъжица, когато ви се прияде нещо сладко.

Добър апетит!

Вижте още съвети как се прави сочно желе и разберете как да желирате компот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: