Начин на приготвяне
Започнете с измиването и почистването от дръжките и костилките на всяка черешка. След това сложете изчистените череши в тенджера, без да добавяте вода.
Сложете на котлона на средна степен и оставете да къкрят така. След като изминат около 40 мин ги пасирайте гладко с пасатора. Така пасирани, ги оставете да си покъкрят още 15 мин, като добавите лимонтузуто.
След това с помощта на кухненски термометър за храна проверете температурата - тя трябва да е около 50 °C. Ако температурата е по-висока, изключете котлона и оставете да падне на 50 °C.
В същото време прибавете меда и разбъркайте хубаво, докато се разтопи. С дървена лъжица гребнете малко и пробвайте вкуса на сладост, а ако се наложи, добавете още мед според вкуса ви и сладостта на плодовете.
Разтворете пакетчетата желатин в ледено студена вода и оставете да набъбне за 5 мин. После на водна баня го разтопявате и добавете към черешите.
Разбъркайте добре и напълнете в бурканчета. Като количество при мен се получиха 4 бурканчета по 380 грама, но си отделих и в 3 купички за директна консумация. Напълнените бурканчета с желе, затворете хубаво и обърнете с капачките надолу.
След 2 часа са готови и добре желирани.
Полученото желе от череши е невероятно. Подходящо е за гарниране палачинки, за различни сладкиши, сладоледи и смутита, торти и много други десерти. А защо не и за похапване с лъжица, когато ви се прияде нещо сладко.
Добър апетит!
Вижте още съвети как се прави сочно желе и разберете как да желирате компот.