Начин на приготвяне
В две малки купи слагам поотделно маята за бялата и кафявата част. Добавям по 1 с.л. захар и брашно от общото количество. Наливам млякото, разбърквам, затварям купите и оставям маята да шупне.
В други две купи добавям пак за всяка част яйцата, брашното, разпределям по равно лимоновите и портокаловите корички. Добавям какаото за кафявата смес. Прибавям шупналата мая и замесвам двата вида тесто поотделно. След това ги затварям в купи и оставям да втасат за около 40 минути на топло във фурната със светната лампа.
Благодаря на дамите, които ми казаха да светна само лампата на фурната. Не го знаех, но човек се учи цял живот. Наистина работи и става топло, колкото е нужно.
След като втасат, разделям бялото и кафявото тесто на по две равни части.
Разточвам бялото тесто на квадрат или правоъгълник, няма значение. Намазвам го хубаво с масло. След това разточвам кафявото тесто, не е нужно да е много голямо, а и може да се скъса. Като се сложи отгоре, краищата се издърпват и така се покрива бялата част. И да се скъса някъде, не е проблем.
Разточеното тесто се навива на козуначено руло. Реже се по дължина, но не се реже докрай. Двете половини остават свързани. След това едната половина се навива към края. После другата половина се навива и се слага върху първата половина. Това вече вижте как става във видеото.
Използвах хартиени форми с размер 13.5 на 9.5 см.
След оформянето оставям да втасат за 40 минути. Пека в предварително загрята фурна на 170 градуса за 30 минути. С клечка проверете дали са се опекли. Като време дават между 30 и 40 минути.
Задължително оставете да изстине и тогава поръсете с пудра захар великденския кръфин.
Ако търсите още идеи за вашата великденска трапеза, разгледайте и тези изпитани рецепти за панатоне и идеи за козуначени сладкиши. А ако спазвате диета, изпробвайте тези козунаци без захар.