Начин на приготвяне
За тези красиви козунаци в мини размер в голяма купа слагаме 300 мл топло прясно мляко. Добавяме 100 г захар, 1 пакетче ванилова захар и 11 г суха мая. Разбъркваме добре с телена бъркалка.
Добавяме 2 белтъка (жълтъците запазваме за намазване) и 70 мл олио. Разбъркваме отново. Добавяме 650 г пресято брашно и 1/2 ч.л сол. Замесваме меко тесто. Покриваме със стреч фолио и кърпа и оставяме да втаса за час.
Втасалото тесто разделяме на осем равни части, правим ги на топки и оставяме да почива 20 минути.
Всяка топка разточваме в леко правоъгълна форма, може и квадрат. Намазваме с краве масло навсякъде (трябва да е на стайна температура) и поръсваме със стафиди, жълти и черни, сушени кайсии (нарязани на малки парченца) и шамфъстък.
Навиваме откъм широката част на руло. С нож по дължина разрязваме по средата докрай, като отгоре оставяме един пръст несрязано.
Обръщаме срязаните краища нагоре, сплитаме на плитка и завиваме на охлюв малките козуначета. Редим ги в тава с хартия за печене и оставяме да втасат за 30 минути.
Намазваме ги с разбити 2 жълтъка и 1 ч.л. прясно мляко.
Печем козуначетата кръфини Роза в предварително загрята фурна на 170°C за 25-30 минути.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа