Начин на приготвяне
Затопляме водата и в нея слагаме маята, захарта и една лъжица брашно. Оставяме за десетина минути да шупне маята.
През това време пресяваме брашното в удобен за местене съд.
Към брашното прибавяме солта, оформяме кладенче и сипваме олиото, оцета, жълтъка и шупналата мая.
Замесваме меко тесто, като количеството на брашното може да варира, посочила съм приблизителното количество.
Оставяме тестото да си почине за десетина минути, за да се отпусне глутена и да е по - лесно за обработка.
Оформяме тестото на голям правоъгълник, аз го оформих с ръце, но може да се ползва и точилка.
Разтопяваме маслото и намазваме хубаво блата, след което натрошаваме сирене по цялата повърхност. Навиваме на руло и срязваме рулото по дължина през средата, така че да получим две дълги половини рула и да се виждат пластовете на рулото.
Започваме да навиваме полурулото, и когато получим охлювче го срязваме и поставяме във форма за печене. Повтаряме процедурата докато свършат и двете рула.
Аз ползвах форма за торта с диаметър 24 см, покрита с хартия за печене.
Намазваме питката с разбит белтък и оставяме да втаса, докато изпълни формата.
Печем във фурна на 180 градуса около 30-40 минути.
Мини кръфин питката е готова.