Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в дълбока купа и към него добавяме захарта и яйцата. Отделяме един жълтък за намазване отгоре.
В друг съд стопляме млякото, към него добавяме солта и маята. Когато се стопли, го добавяме към брашното и яйцата. Слагаме олио и започваме да месим. Трябва да се получи меко тесто за хляб.
Преместваме го в чиста и намазнена купа и го оставяме за около един час да втаса. След като мине първото втасване, го прави на голяма правоъгълна кора. Намазваме с масло.
Сега, ако желаем, добавяме сирене (питката Кръфин може да се приготви и без плънка). След това го увиваме на един голям фитил.
Разрязваме го през средата и започваме да навиваме навън, като отрязаните краища оставяме на вън.
Когато сме навили и двете части, ги поставяме в тавата една върху друга, между двете намазваме с масло.
Отгоре намазваме с разбит жълтък и поръсваме пухкавата домашна питка със сусам. Оставяме да втаса 20 мин.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за един час. Когато извадим питката Кръфин със сирене от фурна, я намазваме с останалото масло, оставяме да изстине.
Да ви е вкусно !