Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Дроб сарма»Веган дроб сарма с три вида гъби

Веган дроб сарма с три вида гъби

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
7225k3k9
Веган дроб сарма с три вида гъби
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Когато веганите празнуват Великден, също може да е вкусно - веган дроб сарма с три вида гъби"

Необходими Продукти

  • кладница - 500 г
  • печурки - 250 г
  • кафяви печурки - 250 г
  • пресен лук - 2 връзки
  • пресен чесън - 1 връзка
  • пресен джоджен - 1 връзка
  • магданоз - 1 връзка
  • пипер микс - 1/4 ч.л.
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • ориз балдо - 2 ч.ч.
  • олио - 50 мл
  • За заливката
  • бадемово мляко - 600 мл домашно
  • лимецово брашно бяло - 3 с.л.
  • хранителна мая - 1 мерителна лъжичка
  • хималайска сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресният лук и чесън се почистват, измиват, нарязват на ситно и се слагат в уок тиган.

Гъбите се почистват от пънчетата и се нарязват на дребно като за дроб сарма, след което се слагат при лука в тигана.

Прибавя се олиото и се запържват при продължително бъркане за 10 мин.

Оризът се измива до бистра вода и се прибавя към запържените гъби, разбърква се много добре и се запържва още 5 мин.

Сваля се от котлона.

Пресният джоджен се почиства от дръжките, измива се и се нарязва на ситно.

Магданозът се измива, почиства от дръжките и се нарязва на ситно.

Нарязаните пресен джоджен и магданоз се прибавят към дроб сармата след като тиганът се свали от котлона.

Прибавя се хималайската сол и пипера микс и се разбърква много добре, след което се изсипва в тава, в която ще се пече.

Залива се с 5 ч.ч. топла вода и се разбърква.

Пече се 30 мин след завиране на дъното на фурната без решетка на 200 °C, като периодично се разбърква, след което фурната се изключва и тавата се оставя вътре, докато оризът поеме напълно водата.

За заливката:

В купа се слагат домашното бадемово мляко, лимецовото брашно, хранителната мая и хималайската сол.

Разбърква се много добре с пасатор до получаване на хомогенна смес.

След като оризът е поел водата, веган дроб сармата се залива със заливката и се пече 20 мин на на 180 °C на вентилатор.

Сервира се вкусното великденско ястие с пресни печени картофи или великденска салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: