Начин на приготвяне
Пресният лук и чесън се почистват, измиват, нарязват на ситно и се слагат в уок тиган.
Гъбите се почистват от пънчетата и се нарязват на дребно като за дроб сарма, след което се слагат при лука в тигана.
Прибавя се олиото и се запържват при продължително бъркане за 10 мин.
Оризът се измива до бистра вода и се прибавя към запържените гъби, разбърква се много добре и се запържва още 5 мин.
Сваля се от котлона.
Пресният джоджен се почиства от дръжките, измива се и се нарязва на ситно.
Магданозът се измива, почиства от дръжките и се нарязва на ситно.
Нарязаните пресен джоджен и магданоз се прибавят към дроб сармата след като тиганът се свали от котлона.
Прибавя се хималайската сол и пипера микс и се разбърква много добре, след което се изсипва в тава, в която ще се пече.
Залива се с 5 ч.ч. топла вода и се разбърква.
Пече се 30 мин след завиране на дъното на фурната без решетка на 200 °C, като периодично се разбърква, след което фурната се изключва и тавата се оставя вътре, докато оризът поеме напълно водата.
За заливката:
В купа се слагат домашното бадемово мляко, лимецовото брашно, хранителната мая и хималайската сол.
Разбърква се много добре с пасатор до получаване на хомогенна смес.
След като оризът е поел водата, веган дроб сармата се залива със заливката и се пече 20 мин на на 180 °C на вентилатор.
Сервира се вкусното великденско ястие с пресни печени картофи или великденска салата.