Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Запеканки»Запеканка с батат, извара и спанак

Запеканка с батат, извара и спанак

TanyaGyurovaTanyaGyurova
Готвач
1491k6622
Запеканка с батат, извара и спанак
Снимка: TanyaGyurova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Изключително полезна и хранителна рецепта за всяка тънка талия - запеканка с батати, извара и спанак."

Необходими Продукти

  • сладки картофи (батати) - 1 голям или 2 малки
  • извара - 1 кофичка
  • крема сирене - 1/2 пакетче
  • спанак - 1 малък пакет пресен
  • червен лук - 1 глава или 2 - 3 стръка зелен
  • яйца - 2 бр.
  • мащерка - 1 щипка
  • риган - 2 щипки
  • зехтин
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме батата и го нарязваме на филийки с дебелина ок.1 см.

Нареждаме кръгчетата батат в тавичка, намазана със зехтин, като основа за запеканката.

Посоляваме и поръсваме с мащерка, риган и още малко зехтин.

Слагаме във фурната на 200 °C, да се позапекат.

През това време задушаваме глава лук (или няколко стръка) и малък пакет пресен спанак или замразен.

След като се задуши, махаме от котлона и добавяме изварата и крема сиренето.

Посоляваме и разбъркваме добре.

Добавяме две яйца и отново разбъркваме хубаво, да се хомогенизира сместа.

Изваждаме батати от фурната, преди да са омекнали напълно (полуопечени) и заливаме със изварено-яйчената смес.

Връщаме във фурната и допичаме до лек златист загар запеканка с батати, извара и спанак.

Вижте още идеи за апетитни запеканки със спанак. А знаете ли за какво е толкова полезна изварата?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: