Начин на приготвяне
Месото за азу се нарязва на филийки и се слага в загрят с мазнина тиган и бързо се запържва до получаване на кафява коричка.
След това запърженото телешко се прехвърля в дълбок съд, налива се горещ бульон или вода, така че да се покрие изцяло месото, добавят се задушените домати и лук, както и нарязаните на филийки пресни домати и доматено пюре, съдът се захлупва с капак и се задушава на тих огън до готовност на месото.
След това бульонът се отцежда и с него се приготвя сос. Към соса се добавят предварително задушени (запържени с брашно) краставици, наситнен или счукан чесън, сол, черен пипер на зърна и дафинов лист.
Месото се залива с приготвения сос, добавят се нарязаните на ивички изпържени картофи, всичко се разбърква внимателно, захлупва се с капак и се оставя да къкри още половин час.
Връхната точка на това вкусно ястие е киселата краставичка.Това е твърде ярък компонент, който дава основната характеристика на Азу в татарски стил.
Маринованите краставици могат да бъдат заменени с мариновани домати, мариновани тиквички, разбира се, не е същото, но основното ще се запази.
Тайната на вкусното Азу се крие във ферментирал продукт.
Вижте също как да си направите телешки гулаш или любимото телешко осо-буко.