Начин на приготвяне
За този домашен плодов сладолед най-напред малка тенджера сложете цариградското грозде, касисът и вишните. Добавете захарта, лимоновия сок, черния шоколад и ваниловата захар.
Оставете да къкри на слаб огън за около 10-15 минути, докато плодовете се разпаднат и сместа се сгъсти леко.
Пасирайте с ръчен пасатор или претрийте през сито за по-фин резултат.
Оставете да се охлади напълно.
За приготвяне на сладоледа разбийте жълтъците със захарта на водна баня до сгъстяване, като крем. След това охладете.
В отделна купа разбийте сметаната до меки върхове.
Смесете внимателно охладения жълтъчен крем с млякото, ванилията и разбитата сметана.
Внимателно прехвърлете сладоледената смес във форма за замразяване.
След като сладоледената смес започне леко да стяга, след около 2 часа във фризера, извадете и направете вихров ефект:
Добавете отгоре малко плодова смес.
С шпатула или лъжица я завъртете леко в сладоледа, без да разбърквате напълно.
Покрийте с останалата част от сладоледената смес и отново завъртете с плодова смес.
Върнете във фризера за още 4–6 часа, докато се втвърди напълно. Извадете сладоледа за 5-10 минути преди сервиране.
Разтопете малко черен шоколад и залейте сладоледа. Поръсете със захарни пръчици и гарнирайте с плодове.
Приятно хапване на сладоледа с цариградско грозде и вишни!
Вижте още съвети за правилно съхраняване на сладолед и разберете също колко калории има в сладоледа.