Начин на приготвяне
Охлаждаме сметаната поне 2 часа преди приготвянето ѝ.
Почистваме добре малините и боровинките, като ги изплакнем под течаща вода. Отцеждаме ги и ги подсушаваме на кухненска хартия. Слагаме ги в съд с незалепващо покритие и ги поръсваме със захарта. Готвим под капак на слаб огън за 10-15 минути, докато омекнат и станат подобни на сладко. Оставяме плодовете да се охладят за няколко минути.
Междувременно изсипваме охладената сметана в купа с кондензираното мляко и киселото мляко и разбиваме с миксер до пухкавост. Добавяме охладените плодове към сметаната и разбъркваме с шпатула, като използваме движения нагоре-надолу. Сместа не е задължително да е напълно хомогенизирана. Така ще създадем семифредо с пъстър цвят и уникален визуален ефект.
Покриваме форма за кекс с фолио, като оставяме част от него да стърчи извън формата. Изсипваме киселото мляко и сметаната с горски плодове и заглаждаме повърхността. Покриваме с останалото фолио и поставяме във фризера за поне 6 часа.
След като семифредото е готово изваждаме формата и го обръщаме върху чиния за сервиране, като премахваме фолиото. По желание сервираме семифредото с пресни малини, боровинки и листа от мента.
Хубаво е семифредото да престои на стайна температура за няколко минути, преди да го нарежем.
В сезона на малините и боровинките, вижте също как да си направите лека панакота с малини или пухкави боровинкови мъфини.