Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Семифредо»Лятно семифредо с малини и боровинки

Лятно семифредо с малини и боровинки

Лятно семифредо с малини и боровинки
Снимка: Ясмина Атанасова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
12
"Когато сладоледът срещне муса – семифредо с характер. Идеален финал на всяко лятно меню – леко, ефирно, плодово и изненадващо разтапящо се."

Необходими Продукти

  • сметана за разбиване - 250 мл
  • кисело мляко - 500 г
  • кондензирано мляко - 180 г
  • малини - 130 г
  • боровинки - 165 г
  • захар - 80 г
  • мента - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Охлаждаме сметаната поне 2 часа преди приготвянето ѝ.

Почистваме добре малините и боровинките, като ги изплакнем под течаща вода. Отцеждаме ги и ги подсушаваме на кухненска хартия. Слагаме ги в съд с незалепващо покритие и ги поръсваме със захарта. Готвим под капак на слаб огън за 10-15 минути, докато омекнат и станат подобни на сладко. Оставяме плодовете да се охладят за няколко минути.

Междувременно изсипваме охладената сметана в купа с кондензираното мляко и киселото мляко и разбиваме с миксер до пухкавост. Добавяме охладените плодове към сметаната и разбъркваме с шпатула, като използваме движения нагоре-надолу. Сместа не е задължително да е напълно хомогенизирана. Така ще създадем семифредо с пъстър цвят и уникален визуален ефект.

Покриваме форма за кекс с фолио, като оставяме част от него да стърчи извън формата. Изсипваме киселото мляко и сметаната с горски плодове и заглаждаме повърхността. Покриваме с останалото фолио и поставяме във фризера за поне 6 часа.

След като семифредото е готово изваждаме формата и го обръщаме върху чиния за сервиране, като премахваме фолиото. По желание сервираме семифредото с пресни малини, боровинки и листа от мента.

Хубаво е семифредото да престои на стайна температура за няколко минути, преди да го нарежем.

В сезона на малините и боровинките, вижте също как да си направите лека панакота с малини или пухкави боровинкови мъфини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: