Начин на приготвяне
Загряваме зехтина в тенджерата и добавяме нарязаните на дребно лук, морков и чесън. Запържваме ги за няколко минути и добавяме едро нарязаните картофи и тиквички. Изсипваме гореща вода, колкото да покрием с нея зеленчуците и добавяме зеленчуковият бульон.
Добавяме подправките (копъра може да се добави и преди сервиране на супата) и варим до омекване на зеленчуците. Отделяме в отделен съд водата, в която сме варили зеленчуците, а зеленчуците ги пасираме. След, което добавяме от водата, докато получим желаната гъстотата на супата.
Добавяме маслото и заквасената сметана и отново пасираме. Връщаме супата на котлона за 2 минути, след което сме готови да сервираме. Супата може да се сервира, както с крутони, така и със запържен бекон.
Крутоните се приготвят, като нарязваме филийките на малки кубчета и ги слагаме в тавичка. Поръсваме ги с подправките и зехтина и разбъркваме добре с ръце. Крутоните се пекат за 5-10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато станат златисти.
Лека, засищаща и с нежен вкус – тази кремсупа от тиквички със заквасена сметана е идеалното ястие за обяд.
Не пропускайте да приготвите също кремсупа от печени зеленчуци и кремсупа от червени чушки.