Начин на приготвяне
Лукът се обелва, измива и нарязва на ситно.
Слага се в дълбока тенджера, в която ще се вари апетитката.
Прибавя се олио 50 мл. и се запържва на среден огън до златисто.
Доматите Биволско сърце се измиват, обелват се и се нарязват на едри парчета.
След като лукът се е запържил, се прибавят нарязаните домати. Вода не се прибавя.
Вари се на слаб огън 4 часа при периодично разбъркване.
Чорбаджийските чушки се измиват, почистват от дръжките и нарязват на средни парчета.
В отделна тенджера се слагат олио 2 ч.ч., оцет 2 ч.ч. и хималайската сол.
Разбърква се много добре и се загрява на силен огън.
След като марината е загрята, се прибавят нарязаните чорбаджийски чушки.
Мариноват се 10 мин. при постоянно разбъркване, след което се свалят от котлона и се прибавят при доматите след 4 часа варене на доматите.
Чесънът се обелва и нарязва на филийки.
Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Нарязаният чесън и магданоз се прибавя към домати.
Разбърква се много добре и се вари 10 мин. на слаб огън при постоянно разбъркване.
Апетитката се сваля от котлона, като може да се консумира след като изстине или се налива в буркани за консервиране.
Бурканите се слагат в дълбока тенджера или друг съд за консервиране, заливат се с вода над капачките и се варят 30 мин. след завиране, след което се изваждат със щипка от тенджерата или съда за консервиране, обръщат се с капаците надолу върху дървена дъска и се оставят да изстинат. Дозата е за 6 буркана.
Вижте също как да си направите северняшка лютика и вкусна домашна топеница за летните горещини.
Коментари