Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Апетитки»Лятна градинска апетитка без захар

Лятна градинска апетитка без захар

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
7445k3k9
Лятна градинска апетитка без захар
Снимка: Мария Божилова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
360 мин.
Порции
6
"Открийте вкуса на истинските зеленчуци с тази лятна апетитка, приготвена само от натурални съставки – сочни домати, чорбаджийски чушки, червен лук и ароматни подправки."

Необходими Продукти

  • домати биволско сърце - 7 кг
  • червен лук - 5 бр.
  • чорбаджийски чушки - 1 кг
  • олио - 2 ч.ч. + 50 мл. за запържване на лука
  • оцет - 2 ч.ч.
  • хималайска сол - 3 с.л.
  • чесън - 3 глави
  • магданоз - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се обелва, измива и нарязва на ситно.

Слага се в дълбока тенджера, в която ще се вари апетитката.

Прибавя се олио 50 мл. и се запържва на среден огън до златисто.

Доматите Биволско сърце се измиват, обелват се и се нарязват на едри парчета.

След като лукът се е запържил, се прибавят нарязаните домати. Вода не се прибавя.

Вари се на слаб огън 4 часа при периодично разбъркване.

Чорбаджийските чушки се измиват, почистват от дръжките и нарязват на средни парчета.

В отделна тенджера се слагат олио 2 ч.ч., оцет 2 ч.ч. и хималайската сол.

Разбърква се много добре и се загрява на силен огън.

След като марината е загрята, се прибавят нарязаните чорбаджийски чушки.

Мариноват се 10 мин. при постоянно разбъркване, след което се свалят от котлона и се прибавят при доматите след 4 часа варене на доматите.

Чесънът се обелва и нарязва на филийки.

Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Нарязаният чесън и магданоз се прибавя към домати.

Разбърква се много добре и се вари 10 мин. на слаб огън при постоянно разбъркване.

Апетитката се сваля от котлона, като може да се консумира след като изстине или се налива в буркани за консервиране.

Бурканите се слагат в дълбока тенджера или друг съд за консервиране, заливат се с вода над капачките и се варят 30 мин. след завиране, след което се изваждат със щипка от тенджерата или съда за консервиране, обръщат се с капаците надолу върху дървена дъска и се оставят да изстинат. Дозата е за 6 буркана.

Вижте също как да си направите северняшка лютика и вкусна домашна топеница за летните горещини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Хималайска сол ?????? Баба ми все до хималайте ходеше да си накопае сол ,че с нормална йодирана сол не ставала нито лютеницата нито апетитката
27.07.2025 14:40
2