Мусака с кисели краставички

25/11/2014
Дебелата Берта
отДебелата БертаНовак
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции8 парчета
  • Преглеждания общо1 962
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг
  • кайма - 700 г
  • кисели краставички - 1/2 буркан
  • праз - 1 стрък или глава лук
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л. равна
  • червен пипер - 1 ч.л. пълна
  • чубрица - 1 с.л. ронена
  • олио - 50 мл
  • доматен сок - 300 мл
  • за заливка
  • брашно - 3 с.л. с връх (около 100 г)
  • олио - 1 к.ч.
  • прясно мляко - 2 ч.ч. (500 мл) или рядко кисело мляко
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на малки кубчета. Киселите краставички се нарязват също на ситно.

Загрейте олиото и запържете ситно скълцания праз/лук. След като омекне, добавете каймата и бъркайте, докато се запържи. Овкусете със малко сол, черен и червен пипер.

В тава смесете каймата с картофите и киселите краставички, посолете на вкус, поръсете чубрицата и добавете доматения сок. Сложете да се пече, докато картофите омекнат и сокът изври.

За заливката загрейте олиото и запържете брашното, като разбърквате. Отново при непрекъснато разбиване долейте топлото прясно мляко и бъркайте, докато се сгъсти.

Овкусете със сол, снемете от котлона и добавете двете яйца. Ако сместа е много гъста, може да се добави още едно яйце. Хубаво разбийте и залейте мусаката. Върнете да се запече, докато заливката стегне.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни рецепти