Начин на приготвяне
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на малки кубчета. Киселите краставички се нарязват също на ситно.
Загрейте олиото и запържете ситно скълцания праз/лук. След като омекне, добавете каймата и бъркайте, докато се запържи. Овкусете със малко сол, черен и червен пипер.
В тава смесете каймата с картофите и киселите краставички, посолете на вкус, поръсете чубрицата и добавете доматения сок. Сложете да се пече, докато картофите омекнат и сокът изври.
За заливката загрейте олиото и запържете брашното, като разбърквате. Отново при непрекъснато разбиване долейте топлото прясно мляко и бъркайте, докато се сгъсти.
Овкусете със сол, снемете от котлона и добавете двете яйца. Ако сместа е много гъста, може да се добави още едно яйце. Хубаво разбийте и залейте мусаката. Върнете да се запече, докато заливката стегне.