Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Доматен сос»Доматено чътни със стафиди

Доматено чътни със стафиди

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Доматено чътни със стафиди2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
1.25 л

Необходими Продукти

  • домати - 2 кг консервирани белени
  • чушки - 1 червена, нарязана на кубчета
  • лук - 1 глава, на кубчета
  • джинджифил - 5 cm парче
  • чесън - 8 скилидки, скълцан
  • стафиди - 1 ч.ч. нарязани
  • пудра захар - 200 г
  • сол - 25 г
  • къри - 1 ч.л. на прах
  • оцет - ½ ч.ч. бял
  • арарут - 1 с.л. или нишесте
  • вода - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете всички продукти в голяма тенджера (без арарута на прах и водата). Разбъркайте и сложете да заври на средно силен котлон. След това варете около 50 минути.

Разбъркайте арарута или нишесте с водата в малка купа, докато сместа стане гладка. Излейте в чътнито и разбъркайте добре. Нека къкри за 5 минути - до сгъстяване, и снемете от котлона.

Разпределете доматеното чътни в бурканчета, като не ги препълвате. Затворете ги с капачки.

Поставете кърпа на дъното на голяма тенджера, напълнете я с вода до половината и оставете да заври. Поставете бурканите във водата да се варят в продължение на 15 минути.

Снемете съда от котлона и оставете бурканите във водата за половин час. След това ги извадете от водата и ги охладете на стайна температура.

Съхранявайте доматеното чътни на хладно и тъмно място за 2 дни, преди да го отворите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка: