Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник със спанак и лук

Зелник със спанак и лук

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Зелник със спанак и лук1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
"Не е важно дали ще му викате зелник или спаначник, важното е, че е вкусен и нищо не остана от него"

Необходими Продукти

  • спанак - 1 кг, може и лапад - около 2 връзки
  • лук - 1 връзка пресен или 1 средно голяма глава стар
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • сирене - 250 - 300 г краве
  • яйца - 4 - 6 броя
  • сол - на вкус
  • брашно - за поръсване
  • масло - 20 - 30 г краве, може маргарин
  • кори - 4 - 6 броя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спанакът и лукът се почистват и накълцват и се слагат да се задушат с малко масло. Ако готовата смес има леко горчив вкус, прибавете 1 ч.л. захар.

Сместа се маха от котлона и към нея се прибавя натрошеното сирене, яйцата, сол при нужда и се разбърква добре.

В тава намазваме обилно с олио и поръсваме щедро с брашно така, че след изпичане да се получи дебела коричка. Отгоре слагаме 2-3 кори за баница. Изспипваме спаначената смес отгоре и слагаме още 2-3 листа за баница. Отново поръсваме с олио и доста брашно, за да се получи кора и отгоре.

Зелникът се пече в умерена фурна до приятен загар, изважда и се поднася нарязан на квадратни парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Lillilys
Lillilys
Еий това е страшна баница. А рецептата на г–жа Георгиева звучи още по–страшно и ще се пробва. Само от зелето ще се въздържа, защото не съм му фен.
27.11.2013 22:16
1
Георгиева
Георгиева
Аз слагам всякакви зелении - зеле, праз лук, спанак, коприва, лапад, марули, пресни листа от кочан /родопчани го знаят/разбърквам с шепа царевично брашно и завивам в точени кори-като вита баница и пека. Мали, нема такъв натурален аромат.
05.04.2011 10:44
2
2