Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Гръцки пай с три вида ядки

Гръцки пай с три вида ядки

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Гръцки пай с три вида ядки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Знаете ги гърците, не се задоволяват с малко - искат само най-вкусното и с най-много ядки"

Необходими Продукти

  • за плънката
  • орехи - 300 г
  • лешници - 300 г
  • бадеми - 300 г
  • мед - ½ ч.ч.
  • за сиропа
  • мед - 1 ч.ч.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • за тестото
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • сусам - 100 г
  • брашно - 500 г
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се тестото, като брашното се пресява със солта, добавя се зехтинът, сокът на лимона и 1 чаша вода. Замесва се тесто и се оставя в купа. Ядките за плънката се смесват и се запичта на сух тиган за 5 минути.

Нарязват се на едро. Слагат се в купа, добавя се медът и се разбърква. Тестото се разделя на три равни части. Първата се разточва на голям тънък кръг и се слага в намазана с мазнина тава.

Върху тестото се слага половината от плънката. Отгоре се покрива с още един тънък кръг от тесто и се покрива с останалата плънка. Прави се последен тънък кръг от тесто и се покриват ядките. Краищата се защипват. Напръсква се с малко вода и се поръсва със сусам.

С остър нож се правят разрези върху пая и се пече 40 минути на 180 градуса. Смесват се захарта, медът и лимоновият сок и се варят 5 минути на бавен огън. С този сироп се полива горещият пай и се поднася студен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: