Копривщенска луканка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Копривщенска луканка1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.

Необходими Продукти

  • свинско месо - от шия или гръден кош
  • говеждо месо - от бут или плешка
  • сол - 23 г на 1 кг месо
  • захар - 0.3 г
  • селитра - 0.5 г
  • черен пипер - 10 г смлян на 1 кг месо
  • кимион - 10 г смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете равни части свинско и говеждо и ги нарежете на парчета с големината на орех. На кило месо добавете 23 г сол, 0.3 г захар и 0.5 селитра. Месото поставете в наклонен съд, за да се отцежда за няколко часа.

Смелете месото в мелачка или го накълцайте със сатър. Към каймата добавете по 10 г пипер и кимион на 1 кг месо. Омесете хубаво сместа и оставете да престои за 1 нощ в емайлиран или порцеланов съд на хладно.

На другия ден се пълнят говежди черва със сместа, като луканките се правят с дължина 40-45 см. Краищата завържете със здрав конец и надупчете луканките с игла, за да излезе въздухът, който е влязъл при пълненето. Окачете луканките на хладно и проветриво място.

Оформяйте ги с точилка или бутилка в продължение на 10-15 дни, а след това ги оставете да съхнат около 2 и 1/2 - 3 месеца. След като изсушите луканките, ги натривайте цяла година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка: