Начин на приготвяне
Накиснете за кратко хляба във вода, отцедете го и го смесете с нарязаната на малки кубчета ябълка, стафидите. Подправете с риган и мащерка на вкус.
Добре измитата гъска се подсушава и се натрива със сол и черен пипер отвън и отвътре. Пълни се с приготвената смес и се зашива. Поставя се с гърдите надолу върху скара в тава, на дъното на която се сипва около 350 мл топла вода.
Гъската се пече в предварително загрята на 200 градуса (180 със вентилатор) фурна за около 1 1/2 часа, след което се обръща. В тавата се добавя още около 250 мл вода и ситно нарязаните корени за супа.
Пече още 2 часа. Периодично се залива с бульона от печенето.
Готовата гъска се изважда в подходящ съд и се прибира на топло. Мазнината от печенето се отстранява, а в останалия бульон се добавят брашното и още малко вода. Полученият сос се кипва и вари около 5 минути. Поднася се отделно.