Начин на приготвяне
Разбийте омекналото масло със захарта много добре и добавете едно по едно яйцата. Добре разбивайте след всяко и прибавете ванилията.
В друг съд смесете сухите съставки - брашното, содата, какаото, солта, канелата. Добавете и нарязания шоколад.
Започнете да добавяте сухите съставки на 3 пъти към маслената смес, като доливате и на 3 пъти мътеницата. Бъркайте, докато всичко се смеси, но не прекалявайте с бъркането.
Настържете добре измитита кора на мандарините, леко объркайте сместа и я сипете във форма за кекс, която предварително сте намазнили и набрашнили.
Сложете да се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 1 час или до готовност - зависи от вашата печка. Накрая проверете готовността на шоколадовия кекс с клечка за зъби.
Готовият кекс се оставя за 10 минути във формата и после се обръща. Залива се с глазурата, приготвена от 4-5 с.л. пудра захар с малко водичка, които се разбъркват.