Начин на приготвяне
Смесете всички продукти и започнете да месите с брашно до получаване на меко тесто. Полученото тесто се разделя на 10 топки, а всяка от тях на 6 по-малки топченца, които се овалват в пшенично нишесте.
Всички топченца се сплескват и се редят едно върху друго и така започват да се разточват с нишесте до получаване на съвсем тънки и финни кори. Започнете да редите корите в намазнена тава, като между тях поръсвайте със счукан шам фъстък.
Нарежете баклавата на парчета, залейте 125 г масло и я залейте. Оставете я да престои на стайна температура за няколко часа. След това я сложете да се изпече за около 30-40 минути на 150 градуса.
Пригответе захарен сироп от 6 ч.ч. захар и 6 ч.ч. вода. Варете сиропа около 20 минути и залейте баклавата. От тези продукти се получават 2 тави. Добре е да не използвате ванилия или определена есенция, защото се нарушава оригиналния вкус на баклавата.
Коментари
Става страхотно вкусна. Правенето на корите не е трудно.
Тестото се замесва от яйцата , млякото, олиото, сода, лимон и брашно. Когато разтапяте маслото за да полеете суровата още баклава, сложете в тигана първо малко олио, за да не изгаря маслото.
турските сладки по-принцип са хубави в Истанбул по-центъра е пълно с такива магазинчета
но иначе ние турците умеем