Кюнефе

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k
3k
50
10k
17/03/2018
"Пожелаваме ви успешен и спокоен ден с този неустоимо вкусен сиропиран турски сладкиш. Турските десерти са световноизвестни, а кюнефето има особено място сред тях "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо214 419
  • Преглеждания за месеца6836
  • Преглеждания за седмицата370
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • кадаиф - 100 г
  • сирене - 100 г моцарела или др. вид незряло сирене
  • масло - 50 г
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • ванилия - 1 прахче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително направете захарен сироп от посочените продукти, като финално ароматизирате с ванилия и лимонова кора.

В неголям тиган добре намажете с масло дъното и стените. Натрошете половината кадаиф и хубаво го притиснете към дъното на съда, за да прилепне плътно.

Отгоре накъсайте на малки парченца част от моцарелата или друг вид свежо и неузряло сирене. Добавете малко масло и притиснете внимателно останалия натрошен кадаиф - гледайте да покриете хубаво моцарелата и да я притиснете.

Загрейте на слаба степен котлона и сложете тигана с десерта. След като добие златист загар отдолу, използвайте чиния или друг тиган, за да го обърнете да се изпече и то другата страна. Преди това почистете съда и отново го намажете с масло.

Залейте кюнефето с охладения захарен сироп. отгоре може да поръсите с натрошени ядки - орехи, шамфъстък.

Виж още рецепти за Кадаиф, Кадаиф с орехи, Екмек кадаиф, Млечен кадаиф.

Електронна везна тип кана
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
Виж ››

Работете бързо и точно в кухнята с електронната везна тип кана. Позволява лесно измерване на течни и сухи съставки и директното им сипване в съда за готвене.

Рейтинг

5 6
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#184131
От къде да се снабдя със суров кадаиф?
10
0
Потребител#170618
Препоръчвам ви да смесите маслото,с което мажете съда с петмез.Десерта ми е изключително любим.Адмирации.
1
2
marcheva14
marcheva14
05.11.2016 01:52
Добави коментар. Благодаря, Сонче за поясненията. Вкъщи имам, донесла съм си непечен кадаиф точно за тази цел и така си стои. Ще го пробвам задължително!!
1
0
Потребител#170618
Мария,не е трудно,просто е много важно добре да го натъпчеш.Готвачите в турския ресторант,в който работех слагаха пласт кадаиф,тъпчеха с дъното на друга чинийка,после пак пласт,пак тъпчене,сирене,тъпчене,кадаиф,пак тъпчене.Идеята е хубаво да се сбие кадаифа.И преди да разпочнат го разчепкваха като вълна :) Десерта е уникален,задължително го пробвай.
0
1
marcheva14
marcheva14
04.11.2016 12:37
Добави коментар. Прекрасно изглежда на снимката. Никога не съм приготвяла, а имам голяма желание. Смятам, че е трудно и нищо няма да направя. Моите поздравления за рецептата!!
0
0