Ашуре

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Ашуре2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4 бр.
"Здравословен и много вкусен десерт, който ни се струва, че трябва да приготвяме по-често!"

Необходими Продукти

  • пшеница - 200 г счукана, твърда
  • захар - 100 г
  • орехи - 50 г счукани ядки
  • стафиди - 50 г
  • розова вода - 10 мл
  • канела - 1/2 ч.л.
  • нишесте - 3 ч.л. бяло
  • конфитюр - от къпини и ягоди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Житото се почиства, измива се и се оставя да кисне няколко часа в студена вода. Сварява се в същата вода на тих огън до пълно омекване. От него се отделя около 1/3, а останалото жито се претрива през цедка и се залива с житната слиз.

Към получената завряла каша се прибавят нишестето, размито с малко студена вода, захарта и оставените настрана сварени житни зърна. Сместа ври на тих огън до сгъстяване, като накрая се прибавят сушеното грозде и розовата вода.

Изсипва се във формички, поръсва се отгоре със счуканите орехови ядки и канелата. Поднася се, след като изстине и желира с лъжичка конфитюр от ягоди и къпини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
46
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Petia_N
Petia_N
Дали е копирана от някъде или не, е описана много лошо. В списъка с продукти пише едно, в описанието се добавят някакви неща не знайно от къде...
23.06.2019 17:12
daniela dimitrova
daniela dimitrova
рецептата е дословно преписана от един друг кулинарен сайт, поне като преписвате не го правете дословно. Едва ли авторката на тази рецепта я е приготвила някога, иначе обяснението 6те6е да е написано по различен начин.
От редактор: Нашата потребителка Ефросия е публикувала своята рецепта през 2010 година. Кратка справка в интернет ще ви покаже, че другите рецепти са с доста по-късна дата, т.е. останалите кулинарни сайтове са я копирали от нас, я някои от колегите са "копирали" дори и снимката.
18.11.2013 22:29
1