Начин на приготвяне
50 г. кокосови стърготини се запържват без мазнина, оставят се да изстинат. Нанесете мазнина във формата за печене и поръсете с брашно.
Приготвяне на блата
80 г. масло, 80 г. захар, 1 пакетче ванилия и 1 щипка сол разбийте с миксер докато стане на крем. Разбийте яйцата отделно. Смесете 80 гр. брашно и 1 чаена лъжица с връх бакпулвер и разбъркайте за кратко със запържените кокосови стърготини и 3-4 супени лъжици прясно мляко.
Смесете всички продукти и готовото тесто изсипете във формата за печене. В предварително загрята фурна изпечете при 175 °C за около 20 минути. Оставете да изстине във формата.
Измийте ягодите и ги нарежете на половинки или четвъртинки според големината.
Приготвяне на ягодовото желе
Поръсете измитите и нарязани ягоди с 3 лъжици захар. Отделилият се сок от ягодите, който трябва да бъде около 1 чаша, се смесва с 100 гр. пресята пудра захар и останалото количество вода. Прибавя се предварително накиснатият за 10 мин. във вода и загрят без завиране в микровълновата печка за около 30 сек. желатин.
Като приготвения сироп изстине се слага в хладилника за около 30 мин, като се бърка от време на време, докато започне леко да се желира.
Когато желатиновата смес се желира, ягодите се нареждат върху блата и се заливат с желатина.
Тортата се оставя 1 част на студено. За да бъде още по-вкусна поръсете с 1 пакетче кокосови стърготини.
Коментари