Начин на приготвяне
Карамелизирайте в тиган 200 г захар, като бъркате, докато стане червеникавокафяв карамел. Долейте 100 мл вода о разбъркайте отново. Варете карамела, докато се сгъсти и разпределете в 10 малки шоли. Оставете настрана.
Кипнете млякото с останалата захар и разбъркайте. Снемете от котлона и след като температурата му падне на 50-60 градуса, долейте част от млякото в предварително разбитите яйца. Хубаво разбивайте и получената смес върнете в останалото мляко, като пак разбиете. Ароматизирайте с ванилия и разпределете млечната смес в шолите.
Подредете ги в голяма и дълбока тава, в която се долива студена вода. Сложете крем карамела да се пече на 180-200 градуса, като внимавате водата да не кипи по време на печенето. Кремът е готов, когато в образувалата се отгоре коричка направите малък разрез, а от него изтече само разтопен карамел.
Извадете от печката, оставете да изстинат и приберете купичките в хладилник за поне 2-3 часа. Преди поднасяне обърнете шолите в чинийки и гарнирайте с топка ванилов сладолед.