Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Неустоима мусака с патладжани

Неустоима мусака с патладжани

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k3k9k
Неустоима мусака с патладжани1 / 2
13/08/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • патладжани - 900 г
  • зехтин - 120 мл
  • домати - 2 бр. големи
  • лук - 2 глави
  • агнешко месо - 450 г смляно
  • канела - 1/4 ч.л.
  • бахар - 1/4 ч.л.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • магданоз - 3 с.л.
  • бяло вино - 120 мл
  • черен пипер
  • За соса
  • масло - 4 с.л.
  • брашно - 50 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • пармезан - 25 г
  • галета - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжаните, посолете и ги оставете да се отцедят от горчилката за 30 минути. Измийте и ги подсушете. Загрейте част от зехтина в тиган и запържете патладжаните.

Сложете доматите във вряща вода за 30 секунди, след това ги обелете. Загрейте фурната на 180 градуса.

Загрейте 2 с.л. от зехтина в тиган и запържете лука и каймата за 5 минути. Прибавете доматите, канелата, бахара, доматеното пюре, магданоза, виното и черния пипер.

Кипнете, намалете огъня и задушете за 15 минути. В тава наредете ред патладжани, ред кайма до изчерпване на продуктите, като завършите с патладжани.

За да направите соса, разтопете маслото и запържете брашното за 1 минута. Махнете от огъня и добавете млякото, разбъркайте добре и върнете на огъня за 2 минути.

Прибавете индийското орехче, пармезана, сол и черен пипер. Изсипете соса върху мусаката, поръсете с галетата и запечете за 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: