Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Задушена риба»Варена риба с ориз

Варена риба с ориз

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Варена риба с ориз1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
2
"Това ли е любимата ви рецепта с риба или да?"

Необходими Продукти

  • скумрия - 2 броя, може и пъстърва или хек
  • ориз - 1 ч.ч. бял
  • домати - 2 броя или около 200 г от консерва
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 брой
  • олио
  • девесил
  • черен пипер - на зърна
  • кориандър - на зърна
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата сваряваме в подсолена вода, обезкостяваме и филетираме. Бульонът от рибата прецеждаме и запазваме за приготвянето на ориза. В малка част от бульона и мазнината задушаваме ситно нарязания лук и моркова, прибавяме измития ориз, разбъркваме и когато оризът стане прозрачен, прибавяме 3 ч.ч. горещ бульон.

Ако не достига доливаме с гореща вода. Добавяме сол на вкус, черен пипер на зърна, кориандър и олио. Оризът варим, без да е похлупен с капак, и почти не разбъркваме - ако се налага, приплъзваме лопатка по дъното на тенджерата. Когато водата е почти поета от ориза, прибавяме настърганите домати и девесила.

Доваряваме около 5 минути, сваляме от огъня, разбъркваме добре, покриваме съда с капак и оставаме така още 30 минути. Поднасяме, като оформяме топка от ориза и прибавяме филитираната риба.

Поръсваме с девесил, листа кориандър или магданоз

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Няма вредна храна, която е с естествен произход. Другаде си търсете проблема с това разделно хранене.
20.11.2023 19:19
Цветелина
Цветелина
рибата е белтък, ориза въглехидрат. това не е разделно хранене! що за глупости пишете?!
11.04.2015 13:28