Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Лападена супа с ориз и варена застройка

Лападена супа с ориз и варена застройка

ПетяПетя
Готвач
1281k2788223
Лападена супа с ориз и варена застройка
Снимка: Петя
1 / 2
01/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
7
"С плътен вкус и аромат, който ще ви върне в най-хубавите моменти от детството - Лападена супа с ориз и варена застройка"

Необходими Продукти

  • лапад - 600 - 700 г (може и замразен)
  • лук - 1 гл.
  • моркова - 3 бр.
  • ориз - 2 шепи
  • олио - 6 с.л.
  • сол - 1 ч.л., на вкус
  • черен пипер - 1 щ. на вкус
  • За застройката
  • кисело мляко - 1/2 к.
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма тенджера се задушават ситно нарязаният лук и настърганите моркови. По желание единият морков може да се нареже на кубчета.

След това се прибавя измитият и нарязан лапад.

Леко се задушава и той, след което се залива с вода в зависимост от това какво количеството супа желаете - при мен 2.5 л вода.

Посолява се на вкус, подправя се с черен пипер и се оставя да заври, похлупена с капак.

След като заври се добавя измитият ориз.

В продължение на 25-30 минути супичката къкри леко на огъня. Аз я варя 30 минути, понеже обичаме оризът да е разварен, а и така той си пуска нишестето в супата.

Маха се от котлона и се застройва с варена застройка.

В малка касерола се разбъркват първо киселото мляко с брашното, така брашното се разтваря без проблем и на става на бучки. Добавят се яйцето и оцетът (да не се пресече яйцето) и се разбива добре с телената бъркалка.

Застройката се слага на слаб огън и черпак по черпак в нея се налива от бульона, като непрекъснато се бърка с бъркалката.

Когато се сгъсти застройката (появят се първите мехурчета при завирането), на тънка струя се излива в супата и отново непрекъснато се бърка с бъркалката или с черпака.

Не затваряйте застроената супа веднага с капак и не оставяйте вътре черпака, докато е още гореща застройката, за да не се пресече!

Лападената супа е вкусна както топла, така и студена!

По желание може да се поднесе с кисело мляко или с натрошено сирене и в добавка малко лютичко - за тези, които го обичат!

Да ви е вкусно! :)

*Като подправка за лападената супа с ориз може да се използва и 1-2 к. пилешки бульон или 1 с.л. Пикантина за супа - разбира се, ако ги употребявате!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: