Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Тесто»Универсално тесто за кифлички

Универсално тесто за кифлички

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Универсално тесто за кифлички4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Ако и вие искате кифличките ви да бухнат така, това е рецептата"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 2 щ.
  • сол - 2 щ.
  • мая - 1 кубче
  • масло - 2 с.л.
  • жълтъци - 2
  • за плънката
  • конфитюр - 1/2 бурканче
  • сирене - 50 г натрошено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта и се оставя настрана. Брашното се пресява в голяма купа и в него се прави кладенче. В отвора се изсипват маята, 1 ч.ч. вода, солта, маслото, киселото мляко и разбитите яйца.

Всички продукти се разбъркват и полученото тесто се оставя на стайна температура за 40 минути, за да има време да удвои размера си. Втасалото тесто се разточва с точилка върху набрашнена повърхност, реже се на триъгълници.

В тях се поставя от солената или от сладката плънка и се завиват кифлички. Те се намазват в разбитите жълтъци и се редят върху набрашнена и намаслена тавичка. Пекат на загрята фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
И аз добавих повече брашно ,като за първи път станаха страхотни !
21.01.2023 14:42
1
1
Chocho Rifay
Chocho Rifay
Опитах 1:1 рецептата и според мен става прекалено лепкаво. Добавих още поне 100грама брашно за да мога да размеся.
29.10.2019 18:55
3
2
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Ако ги правите със мас и олио на половина също стават уникални.
29.02.2016 12:48
8
1