Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Тесто»Универсално тесто за сладки и солени кифлички

Универсално тесто за сладки и солени кифлички

Универсално тесто за сладки и солени кифлички
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Винаги е по-добре да има и от двата вида кифлички"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • вода - 100 мл за маята
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр. без един жълтък за намазване
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - колкото поеме
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, разтворена в хладката вода с 1 с. л. захар и 2 с. л. брашно.

Щом шупне, се сипва в средата на брашното, добавяме останалите продукти и замесваме тесто, което не бива да лепне.

Покриваме с фолио и оставяме за 30 минути да втаса. Разделих на 2 части. Всяка се разточва на кръг и се нарязва на 8 триъгълника.

В широкия край се поставя плънката (сладка или солена) и навиваме кифлички.

Половината направих със солена плънка от натрошено сирене с малко настърган кашкавал, другите с шоколад и орехи. Нареждат се кифлите в широка тава от печката.

Намазвам с разбит жълтък и поръсвам със сусам.

Печем в умерена фурна 180 градуса за 25 минути до готовност.

Универсалното тесто за сладки и солени кифлички е много сполучливо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: