Начин на приготвяне
Активира се маята, разтворена в хладката вода с 1 с. л. захар и 2 с. л. брашно.
Щом шупне, се сипва в средата на брашното, добавяме останалите продукти и замесваме тесто, което не бива да лепне.
Покриваме с фолио и оставяме за 30 минути да втаса. Разделих на 2 части. Всяка се разточва на кръг и се нарязва на 8 триъгълника.
В широкия край се поставя плънката (сладка или солена) и навиваме кифлички.
Половината направих със солена плънка от натрошено сирене с малко настърган кашкавал, другите с шоколад и орехи. Нареждат се кифлите в широка тава от печката.
Намазвам с разбит жълтък и поръсвам със сусам.
Печем в умерена фурна 180 градуса за 25 минути до готовност.
Универсалното тесто за сладки и солени кифлички е много сполучливо.