Начин на приготвяне
Нарязваме месото на парченца по около 10 – 15 г и го запържваме в тенджера докато се зачерви. Добавя се нарязаният на филийки лук и моркова на сламки.
Разбъркват се с месото и се пържат докато лука стане прозрачен. Оризът се измива добре и се изсипва в тенджерата без да се бърка. Долива се гореща вода в съотношение 1 1/2 към ориза.
Тя трябва да покрие продуктите в тенджерата с 2 см отгоре. Прибавят се подправките – сол, черен пипер и анасон, поставя се капак и се вари първо на силен огън после на слаб без да се отваря капака. Когато ориза попие водата, в него се правят дупки и в тях се изливат 4 с.л. кипяща вода.
Котлонът се изключва и тенджерата се оставя на него покрита с капака. Може да се сервира в голям поднос върху който съдържанието на тенджерата внимателно без разбъркване се изсипе. Друг начин на сервиране е да се сложи в чинията от ориза и върху него се сложи от месото с лука и морковите.
Коментари