Начин на приготвяне
Брашното се пресява заедно с бакпулвера в голяма купа.
Яйцата се разбиват като се прибавят зехтинът и айряна, в който е добавена содата за хляб.
Яйчната смес се прибавя към брашното, разбърква се и добавя на вкус розмарин и черен пипер.
Доматите се срязват на половинки и се отделя само месестата част, която се нарязва на малки кубчета и се подсушава добре със салфетка. Преди да ги прибавите в кекса, може да оваляте леко в брашнп.
Шунката и кашкавалът се нарязват на ситно, както и маслините.
Нарязаните на ситно домати, шунка, кашкавал и маслини се добавят в купата със смесената яйчна смес с брашното и се разбърква.
Сместа за соления кекс се изсипва в продълговата кексова форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 минути.
Проверява се соленият кекс със зеленчуци със суха клечка за зъби, дали е готов.