Супа от леща с тиква

Супа от леща с тиква2 / 2
19/11/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • леща - 500 г оранжева
  • бульон - 8 ч.ч. пилешки
  • тиква - 1 малка
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1/4 ч.л. лют
  • канела - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • сметана - 1/2 ч.ч. заквасена
  • олио - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвяме лещата, като я измиваме в гевгир под течаща вода и я оставяме настрана за по-късно. Нарязваме лука на кубчета, а чесъна - на дребно. Тиквата се разрязва на две половини, като долната запазваме в сравнително цял вид, а вътрешността издълбаваме с лъжица.

Горната половина се обелва и нарязва на дребни кубчета. В тенджера загряваме олиото, към него прибавяме маслото и сотираме лука, чесъна и тиквата.

Готвим, докато лукът стане прозрачен, а тиквата покафенее леко. Тогава добавяме 8-те чаши бульон а в тях изсипваме лещата заедно с всички подправки. Намаляваме котлона и оставяме да покъкри 20-25 мин.

Оранжевата леща се приготвя доста бързо, така че след 25 мин. изключваме котлона и пасираме сместа до желаната консистенция.

След като пасираме супата, добавяме сметаната и разбъркваме добре. Поднасяме топлата супа в запазената долна част на тиквата, която предварително сме запекли за 20 минути на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Не съм приготвяла червена леща,но за комбинацоята на леща и тиква съм чела доста рецепти.Имам около 500гр. Купена червена леща и е време да вкезе в употреба,докато все още има тикви :)
17.01.2016 13:44