Дамски каприз със сладко от сини сливи

Г-жа АнгеловаГ-жа Ангелова
Новак
15
97
50
50
01/12/2015
"Помните ли този ретро сладкиш? Колкото и да е ретро, за нас е още актуален "
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции8-10
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо43 041
  • Преглеждания за месеца161
  • Преглеждания за седмицата16
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сладко от сини сливи - 1 бурканче (250 г домашно)
  • сода - 1 чаена лъжичка
  • ванилия - 1 брой
  • олио - 10 с.л.
  • захар - 10 с.л. (за разбиване на белтъците)
* мерки и количества
Сиропирани Сладкиши

Начин на приготвяне

Разделяме в две купи белтъците и жълтъците. Разбиваме първо жълтъците заедно с 1 чаена чаша захар, след което изсипваме 1 чаена чаша кисело мляко (в което сме угасили 1 чаена лъжичка сода) и 10 лъжици олио.

Разбиваме всичко отново, докато захарта се разтопи. Накрая добавяме към сместа 1 чаена чаша пресято брашно, в която сме сложили предварително 1 ванилийка. Разбиваме отново.

Изсипваме във тавичка - аз използвах стандартна тава за печене на кекс и торта с ринг, за да мога да махна после лесно дъното. Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 20-30 минути.

Като се надигне и стане златисто, пробваме с клечка за зъби дали е готово и го изваждаме от фурната. Още горещо го намазваме обилно с едно бурканче домашно сладко от сини сливи - то е сочно и попива много добре в блата.

Оставяме на страна намазания блат и се заемаме с белтъците.

Купата, в която трябва да ги разбивате, трябва да е стъклена или пластмасова и да е абсолютно суха и чиста. Постепенно разбиваме от по-ниска към по-висока скорост и прибавяме бавно 10 лъжици захар (може да се сложи и по-малко, но аз обичам да е сладко).

След като белтъците станат твърди, ги разпределяме върху сладкиша. За по красиво може да направите връхчета с обратната страна на лъжица - допирате до белтъците и вдигате рязко лъжицата. Получава се много красиво.

Връщаме сладкиша обратно във фурната на по-ниски градуси (120-150 максимум) и изчакваме, докато белтъците добият златист вид около 15-тина минути.

Мерителни лъжици с купа-29%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Мерителни лъжици с купа
14.00 лв.
10.00 лв.
Виж ››

Страхотен комплект от мерителни лъжици с купа. Може да измерите точно сухи или течни съставки, и да ги сипете директно в купата. Имате 5 лъжици с различна вместимост и цветове.

Рейтинг

5 6
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Silvia Tahchieva-Stefanov
Az ia pravih sas sladko ot borovinki i se poluchi mnogo dobre
0
0
Ваня Георгиева
Много добра рецепта. Аз го правя без сладко със орехи,но ще пробвам и тази рецепта.
1
1