Начин на приготвяне
Маята и захарта се разтварят в 1 к.ч. топла вода и сместа се оставя настрана. Брашната се пресяват няколко пъти и в получената купчинка се прави кладенче.
Там се излива сместа с маята и се добавя солта. Налива се и още около 1 ч.ч. вода. Бърка се и когато тестото вече се отделя от стените на съда, се вади върху набрашнена повърхност, за да се омеси.
След това тестото се оставя да втаса за 40 минути и се размесва пак. От него се заделя малка част, а от останалата се оформя погача.
С отделената част се правят орнаменти по питката -
котва, кръст, рибки или др.
Готовата пита се прехвърля в намазнена тава. Пече се до зачервяване. Готовата погача се вади от печката и се завива с чиста кърпа за 20 минути.