Начин на приготвяне
На българската трапеза за всеки празник присъства различен хляб или питка.
Празникът Никулден е по време на Коледните пости и съответно трябва хлябът да е постен.
Затоплете водата до телесна температура и разтворете в нея маята, захарта и 2-3 лъжици от брашното. Разбъркайте и оставете за няколко минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното и оформете кладенче, по ръба на което ръба поръсете солта.
Прибавете сместа със шупналата мая и зехтина.
Замесете меко и гладко тесто, което оформете на топка и поставете в купа, покрито със стреч фолио или домакинска кърпа.
Оставете на топло, да втаса, докато удвои обема си.
След това премесете и отделете малко част от тестото, с която ще оформите фигурките за обредния хляб.
Голямата част от тестото оформете на кръгла или елипсовидна форма според съда, в който ще печете обредния хляб.
Самият съд намаслете с олио или покрийте с хартия за печене.
Поставете вътре тестото и оставете да втаса за още 20-на минути.
През това време пригответе тестото за декорация на хляба, като го примесите с още малко брашно, за да стане по-твърдо.
Разточете го на тънка кора и изрежете риба и кръст, които са символите на Никулден.
Щом хлябът втаса, го сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C за около 40 минути - до готовност.
След като се опече, покрийте хляба за няколко минути с памучна кърпа.
Обредният хляб за Никулден се разчупва от стопанина на къщата.