Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Орехова Торта»Орехова торта без захар и мляко

Орехова торта без захар и мляко

Орехова торта без захар и мляко
Снимка: Потребител#163519
1 / 3
06/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
12
"Орехова торта без захар и мляко, която ще ви се услади повече, отколкото предполагате"

Необходими Продукти

  • мед - около 750 г (1 буркан)
  • За блата
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч. тип 500
  • мед - 2/3 от общото количество
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • лимонтузу - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • ванилия - 1 пакетче
  • орехи - около 150 г смлени или нарязани
  • есенция - 1 бр. ампула лимон
  • За крема част I
  • жълтъци - 4 бр.
  • брашно - около 3 с.л.
  • вода - 250 мл.
  • мед - 1/2 от останалия (след направата на блата)
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимонтузу - 1/2 ч.л.
  • есенция - 1/2 ампула лимон
  • За крема част II
  • белтъци - 4 бр.
  • мед - останалото в буркана
  • есенция - 1/2 ампула лимон
  • орехи - около 100 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блат: В дълбок съд се разбиват с вилица 4 яйца. На котлона - изсипва се в тенджера 2/3 от меда от буркана. След като медът заври, към него се прибавя 1 ч.л. сода бикарбонат. Сместта се надига, шупва и увелчава обема си. В този момент, когато вече мед и сода са се смесили, ги изсипваме при предварително разбитите яйца - в дълбок съд. Бъркаме с вилица, като междувременно започваме да влагаме и брашното - 2.5 ч.ч.

Бъркаме, като не се притесняваме, че може да останат бучки. Докато бъркаме, слагаме и ванилията, лимонената киселина, бакпулвера и изсипваме есенцията от лимон. Към тази смес добавяме и орехите. Така полученото ароматно и не много гъсто тесто го изсипваме в тава за печене или форма за торта, предварително намаслена с олио и посипана с брашно. Моята тава е с диаметър 33 см., незалепващо покритие и дъното е тънко. Разстиламе равномерно тестото в тавата и го слагаме във фурната да се пече на 180°С за около 45 минути без вентилатор.

Времето за печене според мен зависи от тавата и от фурната. Така че задължението за бодване на блата с клечка за зъби остава в сила. Когато се запече до коричка с карамелен цвят, проверете с клечката за зъби дали сърцевината е изпечена и ако не полепне тесто по клечката, изключете фурната и извадете тавата.

Оставете блата да изстине на стайна температура. След това с помощта на нож за хляб го разрежете на две части. Така ще се получат два блата. Дори и да не са перфектни и равни, това не е от значение. Все пак е домашна торта.

След като сме готови с блата и той е напълно изстинал, започва приготвянето на крема - на части.

Част първа: Взимаме жълтъците от четири яйца и ги разбираме с вилица или бъркалка. Към тях прибавяме половината от останалия мед в буркана. В тенджерка слагаме водата и брашното, като ги разбъркваме с вилица, за да няма бучки. След това сместа от брашното и водата се поставят на котлона. Когато сместа се загрее и започне да се сгъстява (ако е необходимо, слагаме още брашно), добавяме разбитите жълтъци и меда. Бъркаме с дървена бъркалка, за да не загори. Прибавяме ванилията, половината есенция лимон и лимонената киселина. И когато кремът стане достатъчно гъст, го сваляме от котлона.

Сега вече се преминава към приготвянето на

Крем част II: За втората част на крема в дълбок съд изсипваме четирите белтъка, като с миксер започваме да ги разбиваме, първоначално на ниска скорост. Когато започнат да увеличават обема си, добавяме и последното количество мед. Бъркат се с миксера на по- висока скорост, докато станат на сняг. След като белтъците станат гъсти - на сняг, към тях добавяме и крема от жълтъци, който вече направихме. Разбъркваме с вилица и продължаваме към сглобяването на тортата.

Аз връщам единия блат обратно в тавата - намазвам обилно с крем много обилно, защото блатовете не се сиропират с нищо предварително. След като се намаже обилно с крем, поръсвам с орехи - смлени или нарязани, след това поставям и втория блат. Него също го намазвам обилно - като тортата вече е почти до ръба на тавата. Отгоре отново поръсвам с орехи.

След това завивам тортата с фолио и я прибирам в хладилника да престои - поне 12 часа. За да може да се стегне и блатовете да попият от крема, който за уточнение ще добавя, че не е твърде гъст, когато се приготви, а е пухкав и въздушен, за това не го пестете.

След като престои в хладилника достатъчно дълго, аз лично имам голям поднос, на който с помощта на нож и прибор за торта изваждам самата торта от тавата и я поставям върху подноса. Звучи сложно, но става лесно - чрез приплъзване от единия съд върху другия. Така вече тортата има по-изискан вид.

Допълнително измазвам стените с остатъка от крема, който също съм съхранила в хладилника в бурканче и след това облепям стените със смлени орехи. Ако имате допълнително количество орехи и мед, може да направите топки - бонбони от мед и смлени орехи, които да подредите върху тортата. След това отново се поставя на хладно, за да постегне още малко и най-накрая може да си похапнете.

Тортата е без никаква захар и мляко и е подходяща за всички, които могат да консумират глутен, но не бива да ядат млечни продукти и захар.

Приготвянето изглежда трудно, описанието е дълго, но си заслужава. Аз лично първия път приготвях тази торта цели три дни, докато измисля какво да сложа в нея, как да съчетая продуктите и как да заместя млякото и захарта.

Но, успях. Приготвих тази торта за рождения ден на дъщеричката си и смело мога да заявя, че не остана и едно неизядено парченце. Всички си облизахме пръстите, както се казва. Дори се учудих, че стана толкова вкусна, с толкова лимонено-орехов вкус.

Втория път, когато приготвих тази орехова торта, вече времето, което ми отне, бе точно 2 часа. Единствено дългото чакане да се стегне и охлади в хладилника увеличи времето до достигане на момента за консумирането ѝ.

Важно! Ако използвате по малка форма за торта или тава, предполагам че ще е необходимо внимателно да наблюдавате процеса с изпичането на блата. В моята тава блатът не набъбва много, но се изпича перфектно и не става лепкав. Може би се увеличава с половината от първоначалната си дебелина. Като цяло тестото не се надува както при другите блатове. Нямам представа дали е от широката тава или от съдържанието на блата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Супер Иван
Супер Иван
Има яйца, не е веган
12.04.2016 18:31
Natalia Georgieva
Natalia Georgieva
Много хубава рецепта аз бих я направила но единственото което бих сменила е меда,който като се нагрее става канцерогенен и не е полезен.
13.02.2016 15:50
Кристина Черникова
Кристина Черникова
Благодарим за рецептата и за подробното обяснение! :)
10.12.2015 18:59