Опушена риба

Опушена риба
Снимка: Потребител#163600
1 / 3
08/12/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Пушената скумрия е великолепно мезе, но най-вкусна става, когато си я приготвите сами"

Необходими Продукти

  • скумрия - 3 - 4 бр. по 500 г всяка (според съда, който ще ползвате)
  • морска сол - 500 г едра
  • черен пипер - зърна
  • бахар
  • дафинов лист
  • олио - или зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По принцип пушената риба става със всякакъв вид, но скумрията е класика. Пробвал съм и с пъстърва, резултатът също е добър.

Изчистете скумриите, махнете главите и измийте много добре. В стомашната кухина поставете по 1 - 2 дафинови листа, зърна чер пипер и бахар и напълнете със сол.

В подходящ съд поставете на дъното сол, наредете напълнените риби плътно и посипете още сол - да ги покрие. Оставете в хладилника за 24 часа.

Престоялата риба се измива добре /запазете дафиновия лист/, а ако е необходимо, може да се изкисне за половин един час в студена вода.

Рибите се подсушават много добре и с четка се намазват с олио или зехтин. Използвайте клечки за зъби да задържите коремните кухини добре отворени.

Така подготвените риби се оставят да починат час, през което време да подготвите пушилнята.

На пазара вече има разнообразие от т.н. смокъри, но ако нямате, ви предлагам лесна възможност.

Вземете стара тенджера или тенекия от сирене. На дъното насипвате около пръст дъбови, букови или стърготини от плодни дървета. Тук е моментът да сложите на дъното и заделения дафинов лист.

Провесете рибата, като я закачите с канап за пръчка или може да използвате скара, примерно от микровълнова печка.

Подгответе подходящ капак. Поставете тенджерата или тенекията на котлон, докато се загреят стърготините. Затворете плътно, махнете от котлона и оставете така около час.

Проверете рибата - трябва да стане с хубав жълтеникав отенък.

Ако димът е недостатъчен, може да загреете отново, но в повечето случаи около час - час и половина е достатъчен.

Ако използвате смокър, поддържайте температура около 50-60 градуса. Рибата е готова за около 4 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: