Начин на приготвяне
Прави се с големи риби - шаран, сом, бял амур. Рибата се почиства от люспите и вътрешностите, осолява се с морска сол и отгоре, и вътре в стомашната кухина и се оставя да преседи така в хладилник поне 4 часа.
След като я извадите, я премийте, за да падне излишната сол, и се поръсва с черен пипер.
Кутията, в която се пече, е от ламарина. Можете да си купите готова, а можете и сами да си направите - не е сложно. Кутията изглежда като кутия за обувки, но по-голяма. По средата има решетка от скара, върху която се слага рибата, а на дъното се сипват 2 шепи трина (най-вкусно става с такава от орех). Трината опушва рибата.
Запалвате огън и чакате да се образува жар. Слагате по 2 тухли отстрани на огъня и върху тях поставяте кутията. Процесът на печене отнема 40-50 минути, а рибата става изключително крехка и ароматна.
Не се обръща, защото може да се разпадне.
Важно е да не отваряте кутията, за да пазите топлината и аромата поне през първите 30 минути. След това може да погледнете докъде е стигнал процесът не печене.