Начин на приготвяне
Макар и непознато, ястието Шакшука набира все по-голяма популярност у нас. Шакшука представлява леко ястие, което се сервира най-вече за закуска и е изключително популярно в страните от Северна Африка - Египет, Алжир, Израел и много други. Ако отидете в някоя от тези държави, във всеки по-хубав хотел за закуска ще ви сервират Шакшука - че как иначе ;) Преведено от арабски Шакшука означава всичко смесено и представлява поширани яйца с домати и други зеленчуци запечени на фурна или на тиган. Ето и рецептата за класическа Шакшука:
В загрято олио се запържват нарязания лук, чушките, почистени от семената, скилидките чесън.
Добавят се нарязани ситно или настъргани домати. Овкусяваме със сол, захар, черен пипер и кимион.
Оставяме да къкри на тих огън, като се разбърква непрекъснато. Щом се посгъсти се чукват яйцата.
Може с лъжица да им се оформи нещо като гнездо. Оставяме да се готвят до готовност.
Поднасяме готовата шакшука с нарязан ситно магданоз! Бързо и вкусно!
Ако рецептата ти харесва, опитай и турското ястие менемен.
Коментари
Не мога да повярвам, на късмета си, да получавам съобщения и визия от Готвач.
Препращам всичко на всички, които познавам и не познавам. Има тенденция, да си направя ежедневни частни партита, на колегите неработещи пенсионери.
Ода на радостта за Готвач.
Обичам ви и готвачи и дегустатори.
Една препоръка - с какво вино се пие. Всичко, което предлага те - месо, зеленчуци, плодове или тортички.
Благодаря за всичко.