Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Миш маш»Шакшука - Яйца по Арабски

Шакшука - Яйца по Арабски

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
"По наше мнение има две велики арабски открития, които заслужават Нобелова награда - арабските цифри и шакшука"

Необходими Продукти

  • За вкусна шакшука ви трбяват:
  • яйца - 4 бр.
  • чушки - 2 зелени
  • домати - 500 гр. или консерва
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 глава
  • кимион - щипка
  • сол
  • захар - на вкус
  • черен пипер
  • магданоз
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Макар и непознато, ястието Шакшука набира все по-голяма популярност у нас. Шакшука представлява леко ястие, което се сервира най-вече за закуска и е изключително популярно в страните от Северна Африка - Египет, Алжир, Израел и много други. Ако отидете в някоя от тези държави, във всеки по-хубав хотел за закуска ще ви сервират Шакшука - че как иначе ;) Преведено от арабски Шакшука означава всичко смесено и представлява поширани яйца с домати и други зеленчуци запечени на фурна или на тиган. Ето и рецептата за класическа Шакшука:

В загрято олио се запържват нарязания лук, чушките, почистени от семената, скилидките чесън.

Добавят се нарязани ситно или настъргани домати. Овкусяваме със сол, захар, черен пипер и кимион.

Оставяме да къкри на тих огън, като се разбърква непрекъснато. Щом се посгъсти се чукват яйцата.

Може с лъжица да им се оформи нещо като гнездо. Оставяме да се готвят до готовност.

Поднасяме готовата шакшука с нарязан ситно магданоз! Бързо и вкусно!

Ако рецептата ти харесва, опитай и турското ястие менемен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
535
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#181164
Потребител#181164
Не е миш-маш , защото не се ползва магданоз . Ще ви напиша аз как го правя:
Олио , две глави лук нараязан и запържен , добавям 4-5 скилидки счукан чесън , после нарязани една червена , една зелена и една жълта или оранжева чушка , захлупваме с капак да се задушат и отвреме навреме рзабърквам . После добавям нарязаното домати или консерва и може да добавим нарязани 4-5 черита-домати . Изчаквам 10-15 минути и прибавям щипка-две джинджер , едно люто чушле нарязано на ситно , чаена лъжичка захар да убие киселината на доматите и разбърквам . Чуквам 9 яйца и върху тях поставям резенчета топено сирене , но по-твърдо , намалявам огъня и покривам с капак за 2-3 минути , след което изключвам газовия котлон .
16.12.2016 15:54
65
8
Магданозка
Магданозка
Направо си е миш-маш
17.09.2016 23:32
19
16
Потребител#172469
Потребител#172469
Супер! Ще пробвам задължително!
20.06.2016 13:15
12
Димитър
Димитър
Това си е чисто и просто МИШ МАШ.Само дето яйцата не са бъркани!
22.05.2016 17:36
31
25
1
Покажи всички подкоментари
Ivo
Ivo
Добра идея !
04.05.2016 17:18
19
3