Начин на приготвяне
Макар и непознато, ястието Шакшука набира все по-голяма популярност у нас. Шакшука представлява леко ястие, което се сервира най-вече за закуска и е изключително популярно в страните от Северна Африка - Египет, Алжир, Израел и много други. Ако отидете в някоя от тези държави, във всеки по-хубав хотел за закуска ще ви сервират Шакшука - че как иначе ;) Преведено от арабски Шакшука означава всичко смесено и представлява поширани яйца с домати и други зеленчуци запечени на фурна или на тиган. Ето и рецептата за класическа Шакшука:
В загрято олио се запържват нарязания лук, чушките, почистени от семената, скилидките чесън.
Добавят се нарязани ситно или настъргани домати. Овкусяваме със сол, захар, черен пипер и кимион.
Оставяме да къкри на тих огън, като се разбърква непрекъснато. Щом се посгъсти се чукват яйцата.
Може с лъжица да им се оформи нещо като гнездо. Оставяме да се готвят до готовност.
Поднасяме готовата шакшука с нарязан ситно магданоз! Бързо и вкусно!
Ако рецептата ти харесва, опитай и турското ястие менемен.
Коментари
Олио , две глави лук нараязан и запържен , добавям 4-5 скилидки счукан чесън , после нарязани една червена , една зелена и една жълта или оранжева чушка , захлупваме с капак да се задушат и отвреме навреме рзабърквам . После добавям нарязаното домати или консерва и може да добавим нарязани 4-5 черита-домати . Изчаквам 10-15 минути и прибавям щипка-две джинджер , едно люто чушле нарязано на ситно , чаена лъжичка захар да убие киселината на доматите и разбърквам . Чуквам 9 яйца и върху тях поставям резенчета топено сирене , но по-твърдо , намалявам огъня и покривам с капак за 2-3 минути , след което изключвам газовия котлон .