Начин на приготвяне
Морковът се настъргва и се запържва в малко олио на дъното на тенджера.
След това се добавя измитият ориз и се налива вода докато добре се покрие всичко, а и малко повече. Като набъбне малко оризът, се слагат подправките. Мъничко по-късно или веднага след това и гъбите.
Всичко се разбърква и се оставя да се вари докато оризът е почти сварен.
Когато сместа е готова, котлонът се изключва. Правят се сармички и се нареждат в тава.
Налива се вода докато се покрият и се поставя отгоре им чиния, с дъното нагоре. Когато водата се свари, постните сарми се оставят на съвсем слаб огън да се досварят. Готови са, когато оризът е напълно сварен и листата са поомекнали.
По желание зелевите сармички може да се сложат в тава във фурната да се запекат.
Коментари