Шаран на фурна със зеленчуци, гъби и орехи

20/11/2018
"Великолепно ястие, което по традиция се приготвя на Никулден, но може да поднесете и при всеки специален повод!"
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо48 119
  • Преглеждания за месеца32235
  • Преглеждания за седмицата197
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • шаран - 2 - 3 кг.
  • праз - 2 бр само бялата част
  • червен лук - 2 глави
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • червени чушки - 2 бр.
  • гъби - 200 гр.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • орехи - 1 к.ч. счукани
  • доматен концентрат - 3 - 4 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бяло вино - 1 к.ч.
  • захар - 1 равна с.л.
  • сол
  • дафинов лист - 3 - 4 листенца
  • магданоз - 1 с.л. сух
  • соев сос - 2 - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете шарана от вътрешностите и люспите. Осолете го и го оставете около час, за да си поеме от солта.

В подходяща тава нарежете лука, праза и заедно с олиото го сложете във сгорещената фурна. Измийте и нарежете морковите, чушките и гъбите и ги добавете в тавата. Гответе, докато зеленчуците омекнат.

Прибавете доматеният концентрат, захарта и сложете шарана. Полейте с виното и соевият сос. Поръсете със сухия магданоз, добавете дафиновият лис, орехите и чесъна.

Печете до златиста коричка. Обърнете шарана и запечете и от другата страна.

Размийте брашното с малко вода и го изсипете към зеленчуковата смес. Разбъркайте и допечете 2-3 мин.

Гарнирайте печената риба с лимон.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Атанас Недевски
Кат махнеш орехите-стандартни продукти за яхния на Хурна-пиле, патка, заек и тн-пропорциите търпят промени на вкус и може да се добавят други-кис краставици, каперси, грах, бекон и кот се сетите...........
1
0
Pressy
Pressy
25.03.2016 11:47
Рецептата ми харесва. Би ли била подходяща за масата на Благовещение,според вас,тъй като баба ми приготвяше едно време рибка на този празник,но не съм сигурна точно с какво беше,тъй като бях много малко? Благодаря предварително !
1
0
Веселина Константинова
Няма значение кога ще се приготви; Аз то приготвям за Никулден, много е вкусен!
1
0